пʼятницю, 15 січня 2021 р.

Дистанційні заняття 15.01.21

 

Початковий рівень 2 р.н

Тема: Крок "підскок" в поєднанні з потрійним притупом та в поєднанні з обертом навколо себе.



Основний рівень 2 р.н

Тема: Рухи українського народного танцю вивчення вправи "вірьовочка".

Основний рівень 3 р.н

Тема: Танці народів світу: Молдова- назви танців, особливості народного костюма.



ТРАДИЦІЙНИЙ ЖІНОЧИЙ КОСТЮМ

А) ЖІНОЧІ СОРОЧКИ

Молдавський національний костюм - це різноманітність фарб. При нашій розкішній і яскравій погоді, просто неможливо створити щось блякле і незапоминающееся. Самими любимими кольорами завжди вважалися: червоний, зелений, синій, білий і трохи коричневий. Тканина могла бути також різноманітною. Це могла бути вовна в холодний час року, а могло бути льняне або конопляне полотно. Бідні сім'ї використали полотно з конопель (воно грубіше). Льон і бавовна - сім'ї багаті. З шовку робили рушники з бахромою, жінки ними пов'язували голову на свята. Весь одяг був вишитий національним узором. У минулому в Молдавії не було жодного села, в якому б жінки не прикрашали вишивкою домотканую одяг, скатертини, рушники, занавеси, наволочки. Особливо прикрашали вишивкою одяг (звичайно святкову). Національний жіночий одяг більш барвистий, ніж чоловіча. У Молдавії багато сіл, міст і у кожної місцевості свої звичаї і свої костюми. Розрізнюються колірна гамма, крій, обробка і багато що інше. Основною частиною молдавського жіночого костюма була сорочка, яка була двох видів крою: туникообразная з цельнокроеним рукавом і з плечовими вставками на кокетці. Сорочка складалася з двох частин: верхньої і нижньої. Верхня частина "stan", була схожа на кофтина. Завжди була відкритої, шилася завжди з легкого полотна і прикрашалася вишивкою. Нижня частина сорочки "poale", завжди покривалася спідницею і для неї використали тканину, по простіше. Але могли надівати "fata, "з-під якої видно нижня частина сорочки. Тоді сорочку шили з самого кращого полотна і прикрашали вишивкою або узором мережки. уникообразная сорочка - самий поширений вигляд одягу в селах. Вона дожила і до наших днів. У основному вона поширена на півночі Молдови і в селах Буковини. Такі сорочки шили з льняного, конопляного або бавовняного полотна. Для святкової сорочки використали полотно з шовку-сирця "boranjic". Вирізний воріт міг бути круглою або квадратної форми, пізніше з'явився невисокий стоячий або відкладний. Туникообразную сорочку прикрашали вишивкою, на грудях три-чотири вертикальні смуги. Орнамент завжди яскравий, барвистий для святкових сорочок. Для повсякденних більш стриманих тонів. Характер орнаменту залежав від розташування районів і від місцевих традицій. Наприклад, в святкових сорочках на півночі республіки (Бричанский, Едінецкий райони) вишивка распологалась по всій частині сорочки до пояса, включаючи рукава. Орнамент сорочок модернізувався і з'явився рослинний мотив - зображення листя, винограду і кольорів. Він розташовувався в основному у вигляді квадрата або прямокутника на плечах упоперек рукава. Ця вставка називається- "altia, "а сорочка з таким рукавом- ' зamea cu altia".

Назви молдавських танців

Історія молдавського народу, господарський уклад, його праця і побут знайшли яскраве відображення у народній творчості Молдавії в музиці, піснях і танцях. Молдавські танці створені народом, який займався хліборобством, скотарством, вирощував сади і виноградники. Про це розповідають назви і теми народних танців.

Найбільш яскраво виражені риси характеру молдавського народу у танці "Молдовеняска". Учасники його стають у коло і кладуть руки один одному на плечі. Під яскраву і темпераментну музику коло рухається то вправо, то вліво. Один із кращих танцюристів керує танцем. Він несподівано змінює кроки і рухи, інколи видумує нові колінця і всі повинні їх повторювати. Для танцю характерні несподівані повороти і нахили корпусу. До найбільш улюблених танців молдаван також відноситься танець "Букурія", що у перекладі означає — радість. Танець починається відразу з швидкого темпу, темпераментно і так витримується до кінця. Побудований на кружляннях, притупах і підскоках. Виконавці входять у танець парами, потім розходяться по лініях, згодом утворюють загальне коло, міняються місцями і т.д

 Значне місце у молдавській хореографії займають повільні і плавні танці. Такі скажімо як "Хора" і "Оляндра". "Хору" танцюють переважно дівчата. Вони беруться за руки і рухаються плавно по колу, по лініях прямо чи зигзагами. Одна з дівчат заводить хоровод, вона то піднімає руки вгору, то помахує ними, а всі інші виконавці повторюють за нею.

Відео на ютубі з виконанням молдавських танців:

https://youtu.be/u_WJSAzmI30



https://youtu.be/YPiPXCoYE_k


https://youtu.be/If3foP4kcOI



Вищий рівень 2 р.н

понеділок, 11 січня 2021 р.

Дистанційні заняття 11.01.21

 

Початковий рівень 2 р.н



Відео з поясненням теми:

https://youtu.be/K4CZqsxb--c



Основний рівень 2 р.н

Тема: Білоруський танець- особливості виконання, назви танців.


Відео з поясненням теми:


По наступному посиланню-музика для вправи (акомпаніатор Тетяна Володимірівна):



Основний рівень 5 р.н

Тема: Стиль "джаз-модерн"-положення стопи(point, demi point, flex, brush).






Вищий рівень 2 р.н

Тема: Теоретичний матеріал: класичні терміни та назви рухів(підготовка до випускних тестів).

По наступному посиланню треба перейти до глосарія ,де можна ознайомитись з хореографічними термінами.

https://yanaoliynik.blogspot.com/p/blog-page_10.html